Nieuws

Op deze pagina zullen alle nieuwtjes rondom de vereniging en rondom het recht worden geplaatst.


Masterintroductiedag UvA

Beste leden en aankomende leden,

Vrijdag 28 augustus 2020, is er op de UvA een masterintroductiemiddag voor de nieuwe masterstudenten. Deze zal plaatsvinden op Roeterseiland. Bona Fide zal daar ook aanwezig zijn. Jullie zijn allen van harte welkom om langs te komen voor meer informatie over onze vereniging en de activiteiten die wij komend jaar zullen gaan organiseren. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om je in te schrijven als nieuw lid voor maar 5 euro! Je kan dan deelnemen aan alle activiteiten van het komende studiejaar. Like ook onze Facebook pagina! Graag tot vrijdag!


Masterintroductiedag UvA

Beste leden en aankomend leden,
Aanstaande donderdag 30 augustus 2018, vanaf 14:00 uur, is er op de UvA een masterintroductiemiddag voor de nieuwe masterstudenten. Deze zal plaatsvinden in gebouw A op Roeterseiland. Bona Fide zal daar ook aanwezig zijn. Jullie zijn allen van harte welkom om langs te komen voor meer informatie over onze vereniging en de activiteiten die wij komend jaar zullen gaan organiseren. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om je in te schrijven als nieuw lid voor maar 5 euro! Je kan dan deelnemen aan alle activiteiten van het komende studiejaar. Like ook onze Facebook pagina! Graag tot donderdag!


 Weer meer mensen onder bewind

(15 februari 2017) Eind 2016 stonden 326.100 meerderjarigen onder een vorm van bewind. Het aantal meerderjarigen dat niet zelf de eigen financiën kan beheren, neemt elk jaar toe (zie grafiek). Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Voorzitter Frits Bakker wijst op het belang van goed toezicht door rechters op bewindvoerders én op het belang van voldoende financiële middelen om deze taak uit te kunnen voeren. Voor het hele artikel klik hier.

 

Lerarenregister volgend jaar van start

(22 februari 2017) Het verplichte lerarenregister komt er dan toch. Na de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer dinsdag in met het register, waarin leraren vastleggen of ze hun kennis en vaardigheden wel trouw bijspijkeren. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) schoof de invoering van het register op aandringen van de Senaat wel een jaar op. Het wordt nu pas volgende zomer van kracht. Welke eisen erin worden opgenomen is aan de leraren zelf. Het register bestaat al een poos, maar is tot dusver vrijwillig. Dekker vindt het beroepsregister belangrijk omdat leraren volgens hem nu meer ruimte voor nascholing en ,,meer zeggenschap over hun beroep” krijgen. De Eerste Kamer hamerde er vooral op dat er voldoende draagvlak voor moest zijn. Het onderwijs telt zowel krachtige pleitbezorgers als felle tegenstanders van het register. Tegenstanders van het register vrezen onder meer voor veel rompslomp. Bron: Rechtennieuws.nl


Crimineel financieel lastig te plukken

(9 januari 2017) Het ontnemen van crimineel verkregen geld bij veroordeelde misdadigers verloopt niet altijd even succesvol. Dat valt op te maken uit onderzoek van wetenschapper Edwin Kruisbergen die maandag promoveert op een onderzoek naar de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

 Tussen 1996 en 2015 eiste het Openbaar Ministerie 62 miljoen euro van 102 veroordeelden. Na rechterlijke uitspraken tot aan de Hoge Raad toe bleef daar ruim 27 miljoen van over waarvan uiteindelijk ruim 11 miljoen daadwerkelijk werd geïncasseerd. In twintig zaken loopt de incasso nog.


FNV en CNV dagvaarden uitvaartonderneming Monuta vanwege reorganisatie

( 4 januari 2017) Vakvonden FNV Zakelijke dienstverlening en CNV Vakmensen dagvaarden uitvaartonderneming Monuta en de ondernemingsraad (OR) vanwege een reorganisatie.
De bonden willen op deze manier “alle relevante informatie” over de reorganisatie krijgen, maken ze woensdag bekend.

Alle 130 uitvaartverzorgers zijn begin december door Monuta boventallig verklaard per februari 2017. Zij moeten opnieuw solliciteren naar een functie. Voor het hele artikel klik hier

 


Rechtspraak blij met onderzoek naar vrederechter

(7 december) De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen te onderzoeken of het haalbaar is om ‘vrederechters’ in het leven te roepen: kantonrechters die de wijk ingaan en tegen lage kosten juridische conflicten van de bewoners behandelen. DeKamer stemde vandaag in met een motie daarover van de ChristenUnie. Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak is verheugd: ‘Wij werken heel graag aan dat onderzoek mee.’ Voor het hele artikel klik hier.


 

Winstbelasting in Nederland kan ‘in kleinere stappen’ omlaag

(23 november) De winstbelasting voor bedrijven kan in Nederland ”in kleinere stappen” omlaag. Dat kan echter alleen als aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd of verdwijnen door internationale afspraken.
Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag tegen de zender RTLZ. Voor het hele artikel klik hier


 Bijwonen WWZ arbeidszaak Gerechtshof Amsterdam

Op 2 december aanstaande bezoekt Bona Fide het Gerechtshof in Amsterdam om 13:00 uur. We krijgen een rondleiding in het Paleis van Justitie en de cellen, een kijkje in de werkdag van een stagiaire en we gaan met de rechters sparren over de WWZ-zaak die we vervolgens gaan bijwonen.

Na het bezoek zal gezellig geborreld worden in Café Mooy!

Om je aan te melden klik hier!


 Kantoorbezoek Simmons & Simmons vrijdag 11 november

Vorige week vrijdag ging Bona Fide op kantoorbezoek bij Simmons & Simmons om daar met onze leden een ‘vastgoeddeal’ uit te onderhandelen. Na een mooie introductie van het kantoor en het onderwerp begonnen de keiharde onderhandelingen. Het afsluiten van de deal werd gevierd met een glas champagne waarnaar er vervolgens verder werd geborreld in het café op kantoor. Tijdens deze borrel hadden de deelnemers de mogelijkheid om met recruiters, advocaten en advocaat-stagiairs van Simmons & Simmons te praten over het kantoor. Graag willen wij Simmons & Simmons bedanken voor deze fantastische dag en onze enthousiaste deelnemers voor hun aanwezigheid!

bonafide8


 Rechtswinkel zoekt ambitieuze rechtenstudenten!

Stichting Rechtswinkel Amsterdam is op zoek naar nieuwe juridische medewerkers vanaf januari 2017.
Ben je geïnteresseerd en heb je je WO-propedeuse op zak? Kom dan bij ons solliciteren.

Stuur uiterlijk 16 december 2016 je CV, cijferlijst en motivatiebrief naar: sollicitaties@rechtswinkelamsterdam.nl. (Sollicitatiedagen: 27 & 28 december en 2, 3 en 4 januari). –

Voor meer informatie klik dan hier.

logo


Vanaf 2017 compensatie voor internet, televisie en telefoniestoringen

(28 oktober) Consumenten en zakelijke klanten krijgen vanaf 1 juli 2017 financiële compensatie voor storingen van telefonie, televisie en internet. Met een wetswijziging legt Minister Kamp van Economische Zaken deze verplichting op aan aanbieders van zowel vaste als mobiele telefonie, televisie en internet.

Minister Kamp: “Internet en telefonie zijn onmisbaar in onze maatschappij geworden. Storingen leiden niet alleen tot persoonlijk ongemak, maar hebben ook gevolgen voor onze economie. Het is dus redelijk dat zowel consumenten als zakelijke klanten compensatie krijgen bij lange storingen. We leggen een minimum compensatie wettelijk vast. Maar aanbieders kunnen zich natuurlijk onderscheiden van hun concurrenten door een hogere compensatie uit te betalen aan klanten.”

Voor het hele artikel klik hier!


Minder misdaad maar meer strafzaken in 2015

(17 oktober) De criminaliteit is in 2015 opnieuw afgenomen. Toch handelde de Rechtspraak 5 procent meer strafzaken af dan in 2014. Dat blijkt uit Criminaliteit en rechsthandhaving 2015, een gezamenlijke uitgave van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en de Raad voor de rechtspraak.

Voor het hele artikel klik hier!


download
(14 oktober) Aanmelden voor het kantoorbezoek van Simmons& Simmons op 11 november is nu mogelijk via onze website. Klik hier voor meer informatie!


Hoofddoekverbod op de werkvloer: wel of geen discriminatie?

(31 augustus) Het dragen van een hoofddoek op het werk: de ene werkgever maakt het niet uit, de ander wil het niet hebben. Maar mag je het dragen van een hoofddoek verbieden? Het hoofddoekverbod houdt de gemoederen weer flink bezig. De uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens eind mei zwengelde de discussie al aan, maar de conclusie van de advocaat-generaal van het Hof van de Justitie van de Europese Unie heeft zo mogelijk nog meer stof doen opwaaien.

Voor het hele artikel, klik hier!


Beste lid van Bona Fide,

Het Amsterdam Centre on the Legal Professions biedt in de master het keuzevak Advocaat en Ethos aan. Dit vak is ‘los’ te volgen in alle Nederlandstalige masters van de opleiding (let op: soms is toestemming van de examencommissie vereist). Het vak stelt de beroepsethiek van de advocaat centraal met behulp van de ‘state of the art’ beroepsethische literatuur. Ook analyseren we realistische dilemma’s en de betogen van boeiende gastsprekers en maken we gebruik van romans, speelfilms en documentaires over dit onderwerp. Niet zelden is bij dit vak de afrondende paper tevens de opmaat voor een scriptie op dit gebied. Het vak wordt door studenten zeer gewaardeerd. Enkele reacties van studenten na het volgen van Advocaat en Ethos:
“Zonder twijfel één van de leukste (keuze)vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn master! Bij Advocaat en Ethos worden leerstukken uit de theorie en praktijk op een goede manier gecombineerd.”

“Het mastervak ‘Advocaat en Ethos’ is een vak dat je (eindelijk) eens aan het denken zet over het beroep van advocaat. Geen wetboeken dit keer, maar gedragsregels, dilemma’s en haast filosofische gesprekken over de plek die de advocaat in ons rechtsbestel inneemt. Een absolute aanrader voor iedereen die meer te weten wil komen over de vaak lastige afwegingen die een advocaat bij de uitoefening van zijn beroep, en daar buiten, dient te maken.”

We hopen je bij het vak te zien!
Namens het ACLP
dr. Iris van Domselaar
onderzoeker/docent Rechtsfilosofie en Beroepsethiek


Advocaten slaan handen ineen voor digitaal procederen

(17 augustus) Twintig grote, middelgrote en kleine advocatenkantoren slaan de handen ineen om de kansen te benutten die digitaal procederen biedt. De kantoren hebben Silex opgericht, dat werkt aan de ontwikkeling van een koppeling tussen de digitale systemen van advocatenkantoren en die van de Rechtspraak.

http://www.mr-online.nl/juridisch-nieuws/31449-advocaten-slaan-handen-ineen-voor-digitaal-procederen


Officier van justitie: wegsturen Yuri in strijd met fair trial

(12 augustus) Officier van justitie Wouter Bos (arrondissementsparket Den Haag) noemt het wegsturen van Yuri van Gelder tijdens de Olympische Spelen in strijd met het beginsel van fair trial. Bos schrijft dat in een opiniestuk in NRC. “Er is een onomkeerbare sanctie opgelegd, zonder tussenkomst van een onafhankelijke (tucht)rechter,” meent Bos. “Team NL en de turnbond waren tegelijkertijd aanklager, rechter en beul.”

http://www.mr-online.nl/juridisch-nieuws/31413-officier-van-justitie-wegsturen-yuri-in-strijd-met-fail-trial


Beroepsopleiding advocatuur te zwaar?

(18 juli) Wie in Nederland advocaat wil worden, is verplicht om na zijn rechtenstudie de driejarige beroepsopleiding voor de advocatuur te volgen. Gedurende die periode is men advocaat-stagiair en moet men met goed gevolg tentamen afleggen in een aantal vakken. Totdat vrij kort geleden de beroepsopleiding nieuwe stijl werd ingevoerd, werd soms geringschattend gesproken over de diepgang van deze opleiding. De opleiding werd als te gemakkelijk beschouwd, en wellicht niet helemaal zonder reden.

http://njb.nl/blog/beroepsopleiding-advocatuur-te-zwaar.20188.lynkx


Bona Fide heeft een nieuw bestuur! – 10 juni 2016

Op 9 juni heeft de Algemene Leden Vergadering plaatsgevonden waar het bestuur is afgetreden en het nieuwe bestuur haar intrede heeft gemaakt. Vol trots stellen wij het kersverse bestuur voor:

Voorzitter – Duco Pels Rijcken
Secretaris – Laura Wassink
Penningmeester – Carmen Corsten
Assessor I – Laura Koning
Assessor II – Albana Mazreku

IMG_9717


Bona Fide Boottocht – 3 juni 2016

Op vrijdag 3 juni hebben de actieve leden van Bona Fide het studiejaar vrolijk en feestend afgesloten. Bedankt voor jullie inzet en enthousiasme en tot volgend jaar!

13331170_10154062873496251_2999639530312156946_n


ACTIVITEIT #8 – 8 april: Seminar informatieplichten bij Pels Rijcken  

Op vrijdag 8 april reizen we met Bona Fide af naar Den Haag voor een lezing van Kasper Jansen over informatieplichten. Wat weet jij van de onderzoeksplicht en de mededelingsplicht/ waarschuwingsplicht? Informatieplichten raken aan de kern van het aansprakelijkheidsrecht en zijn onmisbaar voor iedere privaatrecht jurist. Kasper is op dit onderwerp gepromoveerd aan de Universiteit Leiden en zal ons alles vertellen over zijn dissertatie: “Informatieplichten: over kennis en verantwoordelijkheid in contractenrecht en buiten contractueel aansprakelijkheidsrecht.


Eerste Dies & Nieuwjaarsborrel – 18 januari 2016

Afgelopen vrijdag heeft onze vereniging haar eerste kaarsje uitgeblazen. Dit hebben wij tot in de late uurtjes feestelijk gevierd onder het genot van een drankje en een bitterbal. De foto’s zijn te vinden op de Facebook-pagina. Dank voor jullie aanwezigheid!


Omzetting Studievereniging Bona Fide in een formele vereniging – 22 december 2015

Op 17 december heeft Natascha Veenendaal als voorzitter van Bona Fide de notariële akte getekend waarin de statuten van Bona Fide zijn vastgelegd. Dit houdt een omzetting in van een informele vereniging naar een formele vereniging. De akte is opgemaakt door onze partner: HVK Stevens. Wij willen iedereen binnen HVK Stevens en met name Sjoëlla Jakoba en Jan Willem Schenk hartelijk danken, wij zijn erg trots en blij!

IMG_6157


Terugblik high tea en seminar bij Allen & Overy – 19 december 2015

Op woensdagmiddag 2 december hebben wij met een aantal leden het kantoor van Allen & Overy bezocht. Wij waren hier uitgenodigd voor een luxe high tea, een seminar (coporate transactions) en een afsluitende borrel. De high tea was prachtig en heeft ons zeer gesmaakt waarna Charles Honée, Gijs Linse en Aafke Landsmeer ons een kijkje in de keuken hebben gegeven van de M&A praktijk bij een vooraanstaand internationaal advocatenkantoor. Tijdens de borrel konden we gezellig napraten. Bedankt voor jullie aanwezigheid!

IMG_5923 (1)


15 januari 2016: Dies & Nieuwjaarsborrel – 3 december 2015

Op 15 januari mogen wij ons eerste kaarsje uitblazen en dit willen wij graag met jullie vieren. Wij heffen het glas op onze verjaardag én natuurlijk op het nieuwe jaar! Kom gezellig langs vanaf 18:00 uur bij Café Mooy (Kolksteeg 12, Amsterdam).

Dies:nieuwjaar

 


Algemene Ledenvergadering 17 november 2015, 14:30 uur – 16 november 2015

Op maandag 9 november zijn alle leden geïnformeerd omtrent de ALV van dinsdag 17 november. Deze ALV zal plaatsvinden in lokaal D1.18B aan de Oudemanhuispoort 4-6. Tot dan!


ACTIVITEIT #4 – 2 december: High tea, seminar & borrel @ Allen & Overy – 5 november 2015

Op 2 december zullen wij met een aantal leden van Bona Fide op bezoek gaan bij Allen & Overy voor een exclusieve high tea, een inhoudelijke seminar en een afsluitende borrel! Leer op een prettige, inhoudelijke manier het kantoor kennen! Meld je snel aan via deze pagina en vergeet hierbij je CV niet te uploaden. Heb je aanvullende vragen? Schroom niet om ons een mailtje te sturen (info@studieverenigingbonafide.nl).


ACTIVITEIT #3 – 25 november: De Rijdende Rechter – 10 november 2015

Update: omdat de opnames niet door gaan zal ons bezoek helaas geen doorgang vinden. Alle aangemelde leden zijn inmiddels geïnformeerd.

Altijd al eens willen weten hoe het er nou echt aan toe gaat achter de schermen bij de bekendste rechter van Nederland: De Rijdende Rechter? Wij gaan er naartoe op woensdag 25 november. Aanmeldingen zijn gesloten.
Let op: ook als je nog geen lid bent van Bona Fide ben je welkom, vervoer is op eigen gelegenheid (@Slot Zeist).


Terugblik tweede activiteit – 20 oktober 2015

Gistermiddag was alweer de tweede activiteit van Bona Fide! Dit was een cursus ontbinden en opzeggen van contracten door een expert op dit gebied: dhr. De Vries, velen van jullie bekend van het vak Consumentenrecht. Tijdens de cursus zijn wij helemaal bijgepraat en opgefrist. De cursus hebben we afgesloten met een aantal drankjes en een bitterbal tijdens de borrel. Wij danken jullie voor je aanwezigheid en zien jullie aanmelding voor het kantoorbezoek bij Allen & Overy graag tegemoet!

Afbeelding cursus De Vries


ACTIVITEIT #2 – Cursus ontbinding & opzeggen van contracten door dr. drs. De Vries + borrel!- 7 oktober 2015

Op woensdag 28 oktober zal Gerard de Vries als docent verbonden aan het Eggens Instituut voor juridisch postacademisch onderwijs een verkorte cursus ‘Ontbinding en opzegging van contracten’ geven voor leden van Bona Fide!
Voor juristen privaatrecht is deze cursus onmisbaar! Wil je deze cursus niet missen? Schrijf je dan hier in!
(Let op: de activiteiten zijn alleen voor leden van Bona Fide. Ben je nog geen lid maar wil je deze cursus niet missen? Meld je dan aan via deze link)

Planning:
15:00-15:15 uur Ontvangst in A0.09
15:15-16:45 uur Cursus De Vries
na 17:00 uur Borrel in Café Mooy

UPDATE: nog één plek beschikbaar


Terugblik eerste activiteit – 24 september 2015

Onze eerste activiteit was een groot succes! Belangstelling werd getoond door een grote groep studenten, maar ook docenten waren geïnteresseerd. Vragen als ‘wat is smartengeld?’, ‘wanneer heb je hier recht op en, hoeveel krijg je dan eigenlijk?’ kwamen aan de orde. Prof. mr. Lindenbergh vertelde tot slot levendig over zijn interview ervaringen met slachtoffers van letselschade welke de studenten bekend waren uit voorgeschreven arresten (bijvoorbeeld: Baby Kelly, Babykruik en Kooijker/Taxicentrale Nijverdal). Wij vonden het een fantastische middag!

Ben je geïnteresseerd in de andere verhalen van dhr. Lindenbergh? ‘Van smart naar geld’ is hier te koop (een belangrijk deel van de opbrengst komt ten goede van het Fonds Slachtofferhulp).

image1

 


Nieuwsbrief #1  – 18 september 2015

De eerste nieuwsbrief van dit collegejaar is zojuist verstuurd. Hierin lees je alles over ons eerste evenement en maak je kennis met het nieuwe bestuur en de nieuwe borrellocatie! Ben jij wel lid, maar de mail niet ontvangen? Check je spambox of mail naar secretaris@studieverenigingbonafide.nl. Wij wensen je veel leesplezier!


Borrellocatie 23 september bekend! – 8 september 2015

De borrellocatie is bekend! De eerste borrel van dit studiejaar zal plaatsvinden in Café Mooy! Je vindt dit gezellige café op de Kolksteeg 12 (te Amsterdam). Na de lezing van prof. Lindenbergh zijn de eerste drankjes op onze rekening!

Ben je nog geen lid van Bona Fide? Meld je dan snel aan!


ACTIVITEIT #1: Lezing prof. mr. Lindenbergh + eerste borrel van het jaar! VOL – 1 september 2015

Update: deze lezing is vol!

Op woensdag 23 september zal prof. mr. Siewert Lindenbergh een lezing komen verzorgen over smartengeld. Prof. mr. Lindenbergh is dé autoriteit op het gebied van smartengeld en werkgeversaansprakelijkheid. Ben jij geïnteresseerd in  het aansprakelijkheidsrecht, dan mag je deze lezing niet missen!

Aansluitend aan de lezing zal de eerste borrel van studiejaar 2015-2016 plaatsvinden!

15:00-15:15 uur Ontvangst in A0.09
15:15-17:00 uur Lezing prof. mr. Lindenbergh
na 17:00 uur Borrel in Café Mooy

Meld je aan voor de lezing


Masterintroductie 25 augustus – 26 augustus 2015

Op dinsdag 25 augustus waren wij aanwezig bij de masterintroductie voor aankomende masterstudenten die de master Privaatrecht: privaatrechtelijke rechtspraktijk en Privaatrecht: commerciële rechtspraktijk gaan volgen. Wij vonden het erg leuk om zoveel positieve reacties te krijgen en natuurlijk om met jullie kennis te maken.

Kon jij er helaas niet bij zijn, maar ben je wel geïnteresseerd in onze vereniging en heb je vragen? Mail ons dan gerust! (info@studieverenigingbonafide.nl)

Wij hopen jullie weer te mogen ontmoeten op onze eerste activiteit: de lezing van prof. Lindenbergh met aansluitend de eerste borrel (let op: 23 september!).

MasterStudenten

Voor het hele artikel klik hier!

Bestuur

Voorzitter: Isabella Maduro

Secretaris: Sophie Veltenaar

Assessor: Lucia Blom

 

Social Media
Contact

Studievereniging Bona Fide
Roeterseilandcampus, Gebouw A

Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam

Postbus 1030, 1000 BA Amsterdam

studieverenigingbonafide@gmail.com

KvK-nummer: 62362623